Honung

Honungen är bara en biprodukt – pollineringen är det viktigaste


Eftersom honung är en så fantastisk produkt är det lätt att glömma att biodling egentligen är en ekosystemtjänst. Var tredje tugga vi stoppar i oss är beroende av pollinering. Ingenting får tillföras honungen eller tas bort för att den ska få kallas honung, men det är stor skillnad på olika sorters honung i smak och konsistens.


Honung innehåller cirka 75 % sockerarter och ca 20 % vatten. Det mesta av sockret är druvsocker och fruktsocker. De sista 5 % utgörs av bland annat enzymer, mineralämnen, vitaminer, aminosyror och inhibiner (ett bakteriehämmande ämne). Forskare har hittat över 200 olika ämnen i honung.


Bee Wild säljer vårhonung, sommarhonung och hösthonung. Smaken på honungen varierar varje år beorende på vad bina har ätit. Vårhonungen är generellt mildast och väldig ljus och oftast barnens favorit. När linden blommar på sommaren får sommarhonungen en mild smak av mint från linden, och hösthonungen blir oftas lite mörkare och mustigare. Allt är väderberoende och hänger sammen med binas meny.


Vad är skillnaden på nyslungad honung och fast honung?


Nyslungad honung

Honung som är från årets säsong, högst 3 månader gammal och flytande. Hur snabbt en honung går från flytande till fast beror på vilken växt bina hämtat nektar från, Vilket i sin tur påverkar mängden av de olika sockerarterna. Med mer fruktsocker än druvsocker håller honungen sig flytande längre.


Fast honung

All honung är flytande när den är nyslungad. Den håller sig flytande i några månader innan den kristalliserar och blir fast. Denna fasta honungen har en ljus färg och grövre sockerkristaller än den flytande honungen. Fast honung passar bra att använda som sötningsmedel i te, till bakning och grilljering. 


Biodlaren har lärt sig att röra honungen for att krossa de större kristallarna till mindre, Målet är alltså att krossa ”alla” stora kristaller så att honungen består av så små kristaller att man inte märker dem på tungan. Vid rörning får man fast bredbar honung som är jämn utan märkbara kristaller, dock är det inget fel på honung som man känner innehåller kristaller.


För att få ihop ett kilo honung krävs det 60 000 flygturer in och ut ur bikupan. 


Honung består huvudsakligen av olika sorters sockerarter, vatten och olika mineraler, vitaminer, inhibiner, enzymer, pollen, m.m. Beroende på vilka växter bina har besökt för att samla nektar har honung olika färg och smak.Honung har länge ansetts som ett hälsosamt livsmedel. Flera studier visar at honung kan ha dämpande effekt på hosta. Tänk på at barn under 1 år inte ska äta honung enligt livsmedelsverket rekommendationer på grund av botulismbakterier.